26 Kasım 2007 Pazartesi

KSS-ARAS CARGO örneği

Aras Cargo, küresel ısınmaya karşı mücadele etmek için ÇEKÜL Vakfı’yla ülke çapında ağaçlandırma kampanyası başlatıyor. Beş yıl boyunca devam edecek kampanyanın ilk adımı 7 Ekim’de Sivas Divriği’de 7 bin ardıç ağacının dikilmesiyle atılıyor. Proje sonunda, 100 binin üzerinde ağaç dikilmesi hedefleniyor.

‘İnsana ve çevreye duyarlı hizmet’ ilkesiyle hareket ederek bugüne kadar çok sayıda sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiren Aras Cargo, ülke çapında başlattığı ‘Aras Cargo Türkiye Ormanları Projesi’yle son yıllarda Türkiye’yi de etkisi altına alan küresel ısınmaya karşı mücadele ediyor.

Beş yıl boyunca devam edecek kampanyanın rotası, bugün Aras Cargo Genel Merkezi’nde düzenlenen, ÇEKÜL Vakfı yöneticilerinin de katıldığı basın toplantısıyla açıklandı.

Aras Cargo Genel Müdürü Evrim Aras Sağıroğlu basın toplantısında yaptığı konuşmada, ‘Türkiye Ormanları Projesi’nin giderek daha fazla zarar gören ve azalan ormanlara, ihtiyaç olan her noktada yeniden hayat vermek yolunda önemli bir kilometre taşı olmayı amaçladığını söyledi.

Sağıroğlu, Türkiye'nin zengin doğal ve kültürel varlıklarını korumak, yaşatmak ve tanıtmak için çeşitli projeler üreten ve uygulamaya koyan ÇEKÜL Vakfı’yla böyle bir projede çalışmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Aras Cargo olarak bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz tüm sosyal sorumluluk projeleriyle çevreye karşı duyarlı olduğumuzu ortaya koyduk. Yeni başlattığımız ağaçlandırma kampanyamız da tıpkı diğerleri gibi uzun soluklu olacak. İlk adımımızı ülkemizin en kurak illerinden biri olan Sivas’ta atarak, artık ‘çölleşme’ olgusunun ülkemiz için de büyük bir tehlike olduğuna dikkat çekmek istedik. Daha yeşil bir ülkede yaşama arzumuz bizi böylesi kapsamlı bir kampanyaya yöneltti. Küresel ısınmayla mücadele edebilmek için doğanın bilgesi ağaçların sihirli güçlerine ihtiyacımız var.”

HEDEF 100 BİN AĞAÇ DİKMEK

Küresel ısınmaya karşı mücadelede hem kurumların, hem de bireylerin üzerlerine düşen görevleri yapması gerektiğine dikkat çeken Sağıroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Orman Bakanlığı ile görüşmelerimiz sürüyor. Sivas’tan sonra ilk etapta Kocaeli, sonra Malatya’da ağaç dikmeyi düşünüyoruz. Bu konuda tetkiklerimiz devam ediyor. Kocaeli Körfez’de sedir, servi ve fıstık çamı, Malatya’da ise ceviz ağacı dikmeyi düşünüyoruz. Hedefimiz 100 binin üzerinde ağaç dikmek.”

Aras Cargo’nun Türkiye’yi ağaçlandırma kampanyasındaki yol arkadaşı ÇEKÜL Vakfı’nın Genel Sekreter Yardımcısı Ece Müftüoğlu Narcy ise konuşmasında “Eğer, doğaya ve kültürel değerlere sahip çıkmak konusunda kararlıysanız sadece size özel projeleri uygulamakla yetinemezsiniz. Çünkü ne yaparsanız yapın, daha yapılacak çok şey vardır. ‘Yeşile Hayat, Hayata Yeşil’ sloganıyla yola çıkan Aras Cargo’ ya bu nedenle destek vereceğiz. Bu kampanyada da ÇEKÜL Vakfı’nın ‘7 Ağaç Ormanları’ kampanyasında olduğu gibi öncelikle acilen ağaçlandırılması gereken bölgeleri seçtik, ikinci olarak da her bölgeye iklimine ve doğal dokusuna uygun ağaçlar dikmeyi kararlaştırdık. Ağaçlandırma çalışmalarımızı bilimsel kriterlere uygun olarak gerçekleştireceğiz” dedi.

Narcy, bugün dünyada 3 milyar hektar orman alanının yok olduğuna, Türkiye’nin de hızla ormanlarını kaybettiğine dikkat çekerek, alınması gereken önlemleri açıkladı:“Özellikle sahil şeridinde yükselen rant yüzünden ülkemizde orman yangınları giderek artıyor. Orman Bakanlığı’nın 2006 verilerine göre 1937’den 2006’ya kadar Türkiye’de 1 milyon 563 bin 847 hektar alan kül oldu. Bu rakam, 15 milyon 638 bin km2’ye denk geliyor. Türkiye’de yılda ortalama 2.5 milyon ağaç küle dönüyor. Unutmayalım, her birimiz günlük yaşamımızda tükettiğimiz kağıt, kalem, mobilya, yakacak gibi çeşitli gereksinimlerimiz için yılda ortalama 7 ağacın kesilmesine neden oluyoruz. Bir başka deyişle, her yıl doğaya, 7 ağaç borçlanıyoruz. Bu yüzden doğadan aldığımızı doğaya geri vermek zorundayız.”

Hiç yorum yok: