26 Kasım 2007 Pazartesi

KSS-PHİLİP MORRİS

Philip Morris SA’ya göre sosyal sorumluluk projeleri yalnızca şirketin imajı ve topluma olan sorumluluğu için sürdürülen çalışmalar değil. Bizim dışımızdakileri de anlamak, başkalarıyla özdeşleşmek için bulunmaz bir zemin... Philip Morris - Sabancı ortaklığının satış ve pazarlama faaliyetlerini yürüten Philip Morris SA, bu düşünceden yola çıktı ve Liderlik Gelişim Programı’na sosyal sorumluluğu da kattı. Uzun ve detaylı değerlendirmeler sonucu seçilen liderlik programının 30 katılımcısı, STK’larla işbirliği içinde kendi sosyal sorumluk projelerini geliştirdi. 5’li gruplar halinde istihdam, engelliler, eğitim, yetiştirme yurdundaki çocukların gelişimi konularında 6 proje hayata geçirildi. Sakarya’da engelliler ve aileleri için süs bahçeleri kuruldu; 6 ilde çocukların bilim projelerini geliştirmeleri için çalışmalar yapıldı; görme engellilerin çağrı merkezlerinde istihdam edilmeleri için eğitim programlarına destek verildi...

İLK DERS GÖNÜLLÜ KATILIM

Philip Morris SA Satış ve Organizasyon Geliştirme Müdürü ve Liderlik Gelişim Programı Yöneticisi Yunus Erduran, 18 ay süren gelişim programının 4 ana modülünden birinin sosyal sorumluluk olduğunu söylüyor ve bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Liderlik Gelişim Programı'nda temel olarak öğretmeyi arzuladığımız davranışlar bireysel farkındalığa sahip olma, kendinden yola çıkarak başkalarının farklılıklarını anlayabilme ve değer verebilmeydi. Çünkü ancak başkalarının farklılığını gerçekten anlayabilen ve doğal bir şekilde kabul eden kişiler bunu içtenlikle sahiplenerek yönetebilir. Bu davranışları sınıfta öğretemezsiniz. Bunu ancak yaşayarak öğrenmeleri mümkün. Karşındakini dinleme, anlama ve ona hitap edebilme yeteneğini en iyi şekilde temsil edebilecek platformun sosyal sorumluluk projesi olduğunu düşündük ve programımızın içine ana bir modül olarak ekledik.”

Programın sosyal sorumluluk ayağı Özel Sektör Gönüllüler Derneği’nin (ÖSGD) verdiği eğitimle başlamış. Amaç hem sosyal sorumluluk projeleri üretmek hem de ‘gönüllü’ olarak bu projelerin içinde yer almak. Metin Sabancı Spastik Çocuklar ve Gençler Rehabilitasyon Eğitim ve Üretim Merkezi’ndeki iki günlük bir eğitimde, çalışanların engelli ve dezavantajlı grupları daha yakından tanımaları ve ihtiyaçlarını anlayabilmeleri amaçlanmış.

PROJELER YAKINDAN İZLENİYOR

Philip Morris SA Liderlik Gelişim Programı’ndaki 6 sosyal sorumluluk projesi, programın değerlendirme komitesince incelendikten sonra uygulamaya konulmuş. Projelerin ilk başta ölçümlenmesi, başlangıç aşamasında gerekli iyileştirmelerin yapılmasını sağlamış. Yunus Erduran, projelerin etkin takibi için Özel Proje İzleme Formları oluşturduklarını ve ekiplerin aylık olarak projenin gidişatını değerlendirme komitesiyle paylaştığını söylüyor.

Işık Demeti, Hayal Kahramanları, Yel Değirmeni, Kurşunkalem ve Altı Gökkuşağı isimlerini seçen grupların projeleri toplumun, yaşadıkları çevrenin ihtiyaçlarından yola çıkarak oluşturulmuş.

Erduran bir sosyal sorumluluk projesinin insani ilişkiler, planlama, organizasyon ve etkileme gibi birçok yetkinlikte inanılmaz gelişim fırsatları sunduğunu belirtiyor. Erduran, gelişim programı içerisindeki sosyal sorumluluk projelerinin sürdüğünü belirtirken, Philip Morris bünyesinde bugüne kadar Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine destek, kadın ve çocuk haklarının korunması, göç alan bölgelerde ailelerin uyumunu sağlama gibi konularda da projeler gerçekleştirildiğini söylüyor.

Erduran, Philip Morris SA’nın önümüzdeki dönemde hedefinin tüm çalışanların sosyal sorumluluk çalışmalarında aktif olarak görev alması olduğunu belirtiyor.



--------------------------------------------------------------------------------


PROJELER ÖRNEK OLUŞTURACAK

Philip Morris SA Liderlik Gelişim Programı çerçevesinde gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projeleri geçtiğimiz yıl başladı ve hâlâ sürdürülüyor. Görme Engellilerin Çağrı Merkezlerinde İstihdam Edilmesi Projesi'nde çıkış noktası görme engellilerin işgücüne yüzde 2 oranında katılımları olmuş. Philip Morris Sa çalışanları Altı Nokta Körler Vakfı’nın çağrı merkezi müşteri temsilciliği eğitim projesine destek sağlayacak bir sosyal sorumluluk projesi geliştirmiş.



Engelliler İçin Hobi Bahçeleri Projesi'nde ise çıkış yolu, engellilerin fiziksel ve psikolojik gelişimlerine katkıda bulunmak, çevre bilincini artırmak ve engellilerin sosyal yaşama katılımlarını artırma amacıyla örnek bir proje oluşturmak olmuş. Çalışanlar kendi bölgelerinde böyle bir proje çalışması yapmak isteyenler için bir veri bankasını web sitesi üzerinden paylaşıyor. Altı Bölgede Altı Kahramanlık Hikâyesi Projesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bilim yarışmalarında başarılı olmuş ancak olanakları kısıtlı öğrencilerin okullarında, yaratıcılık ve gelişim ortamının artmasını amaçlıyor. Proje çerçevesinde okullarda araştırma odaları kurma, bilgisayar desteği sağlama gibi çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Hiç yorum yok: