26 Kasım 2007 Pazartesi

KSS-TURKCELL örneği

Şirketlerin sosyal sorumluluk anlayışı, sadece kurumların standart vizyonuyla değil, orada çalışanların bakışıyla da derinleşiyor, gelişiyor. Gönüllük, gönülden isteyerek yardım etmek, insana zorla dayatılan veya öğretilen bir meziyet değil. Ancak profesyonel ve yetkin bir insan kaynakları anlayışıyla çalışanları motive etmek mümkün.

Turkcell, 4 yıldır giderek büyüyen ve yaygınlaşan 'gönüllük' projesini her kademeye taşımayı başarmış. Bu başarının ardında basit, somut ve hakiki nedenler var. Öncelikle hayata geçirdikleri projeye destek verenler, yardımlarının somut neticesini görüp birbirleriyle paylaşabiliyor, dolayısıyla "Ben bir şeyler yaptım ama işe yaradı mı acaba?" endişesi taşımıyor. Ayrıca farklı içerikte yürütülen destek arayışlarına katkıda bulunanlar sadece maddi olarak değil, bir insanı manevi olarak tatmin etmenin huzurunu da hissediyor. Böylesine bir hazzı birbirleriyle paylaşmaları kendi aralarındaki ilişkiyi güçlendiriyor ve doğal olarak bu ekip çalışmasında işe yarıyor. Ancak belki de en önemlisi, daha evvel böyle bir duygu yaşamamış olan kişi hayatta ne işe yaradığını hatırlıyor, varoluşunu anlamlandırıyor. Huzurevi'ne alınacak olan tekerlikli sandalyelerin yanı sıra Türk sanat müziği seven Turkcell çalışanlarının aylarca çalışıp yaşlılara konser vermek istemesi, başka bir projede kendi çocuklarından oyuncaklarını bağışlamalarını istemesi, evinden çıkamayan engellilerin evlerine giderek iş mülakatı yaptıktan sonra onları iş hayatına kazandırmaları uygulanan onlarca başarılı örnekten sadece birkaç tanesi.

46 ÜLKE, 405 PROJE YARIŞTI

Bu yıl, Turkcell çalışanlarının gönüllülük projesi 'Hayat Ormanı', Uluslararası Halkla İlişkiler Birliği-IPRA tarafından her sene düzenlenen 'Halkla İlişkilerde Mükemmellik-Altın Dünya Ödülü'ne lâyık görüldü. 6 Kasım'da Londra'da düzenlenen törende ödülü Turkcell çalışanları adına İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş aldı.

Bu yıl 21 kategoride, 46 ülkeden 405 projenin katıldığı IPRA ödüllerinde 'İç İletişim' dalında birinciliğe ulaşan Hayat Ormanı Projesi, IPRA'nın web sayfasında da en beğenilen üç projeden biri oldu. Ödülü alan Selen Kocabaş projeyi şöyle anlatıyor:

"Kültür-sanattan spora, eğitime kadar çok çeşitli alanlarda farklı kurumsal sosyal sorumluluk projelerine imza atan Turkcell, kendi bünyesinde de 'Turkcell Gönüllüleri'yle bu faaliyetlerini sürdürüyor. Bu ödül, 'Önce İnsan Öncü Turkcell' felsefesinin bir yansıması. Şirket içinde yapılan araştırma sonuçlarına göre, çalışanların yüzde 95'i bu tür faaliyetlerin iş streslerini azalttığını, yüzde 99'u ise bu aktivitelerin motivasyonlarını arttırdığını söyledi."

Turkcell Gönüllüleri tarafından yürütülen Hayat Ormanı, Turkcell çalışanlarının çeşitli sosyal faaliyetlere gönüllü destek vermesini sağlıyor. Çalışanların yerel ağ üzerinden erişebildiği Hayat Ormanı'nda her ağaç bir projeyi, her yaprak ise o projedeki ihtiyaçları temsil ediyor. Yardımda bulunmak için çalışanların istedikleri ağaçta bir yaprak seçip tıklamaları gerekiyor. Böylece başlangıçta sarı renkte olan ağaçlar, yaprakları tıklanıp projedeki gereksinimler karşılandıkça yemyeşil bir ormana dönüşüyor.

10 gönüllü Turkcell çalışanının girişimiyle yaklaşık 4 yıl önce başlayan Hayat Ormanı Projesi'nde sadece iki yıl içinde 2 bin Turkcell çalışanı çeşitli gönüllülük çalışmalarına katılmış. Turkcell Gönüllüleri tarafından şimdiye kadar 'Diyarbakır Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) Restorasyonu', 'Engelli Çağrı Merkezi', 'Oyuncağını Paylaşır mısın?', 'Yukarı Tandır Köyü Sıcacık Olsun', 'Kitaplar Kutuya Çocuklar Okula', 'Ayvalık'ı Yeşillendiriyoruz', 'Batman Üşümesin', 'Yakacık Yuvası Renovasyonu', 'Bir Tatlı Huzur', 'İlk Tatilim' gibi sosyal sorumluluk çalışmalarına imza atılmış.



--------------------------------------------------------------------------------


BM ONUR ÖDÜLÜ, 'BABA BENİ OKULA GÖNDER'E

'IPRA 2007 Altın Ödülleri'nin özel kategorisi olan Birleşmiş Milletler Onur Ödülü ise 'Okumayan kızımız kalmasın' hedefiyle başlatılan 'Baba Beni Okula Gönder' Kampanyası'na verildi.

Londra'da 6 Kasım'da düzenlenen törende Milliyet'in ödülünü İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen ve Yayın Danışmanı Nurcan Akad aldı.

Waldorf Oteli'nde düzenlenen törende Milliyet'in ödülünü veren BM Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Elizabeth Baldwin-Penn, yaptığı konuşmada "Milliyet'in 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyası, Türkiye'de kadının eğitime erişimine odaklanıyor. Bu girişim, kızlar için 21 yurt inşasına mali destek sağlamaya yardımda; ebeveynleri, öğretmenleri ve Milliyet okuyucularını eğiterek sosyal farkındalık geliştirmede yardımcı oluyor. Milliyet'e 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyası için onur ödülünü sunmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.

Birleşmiş Milletler Onur Ödülü, her yıl en başarılı ve etkili sosyal sorumluluk projelerine veriliyor.

Hiç yorum yok: