26 Kasım 2007 Pazartesi

KSS-VİSA-EUROPE örneği

Visa Europe Türkiye öncülüğünde geçtiğimiz yıl başlatılan Renkli Ufuklar Projesi kapsamında 800 öğrenciyle gerçekleştirilen araştırma, gençlerin kendileriyle ilgili kararlarında ailelerinin belirleyici olduğunu ortaya koydu.

11 şehirde, 500 lise, 300 üniversite öğrencisinin katıldığı araştırmaya göre anne-babalar, lise ve meslek seçiminde en belirleyici unsur.


Araştırmaya katılan gençlerin en fazla tercih ettiği meslekler ise öğretmenlik ve mühendislik olarak belirlendi. Araştırma verileri gençlerin meslek seçiminde, saygınlık ve maddi gelir beklentisinin temel kriter olduğunu, yetenek ve becerilere uygunluğun çok daha alt sıralarda yer aldığını ortaya koydu. Liseli gençlerin yüzde 24’lük oranla, üniversite öğrencilerinin de yüzde 29 gibi yüksek bir oranla öğretmenlik mesleğini ilk sırada tercih ettiklerini gösteren araştırma, mühendisliğin yüzde 17 ile ikinci sırada yer aldığını, hukukçu ve doktor olmak isteyenlerin ise alt sıralara düştüğünü gösteriyor.

15-20 yaş grubu gençlerin öğrenme, düşünme, karar alma, kendini tanıma ve geleceğini planlama alanlarındaki tutum ve becerilerini daha iyi anlamayı hedefleyen Renkli Ufuklar Araştırması’nda ortaya çıkan veriler şöyle:

Lise ve üniversite öğrencileri genel anlamda karar verirken kendilerini referans alıyor, ancak ailelerine de kararlarını danışıyor. Ancak lise öğrencilerinin yüzde 70’i ailelerinin kararlarında daha etkili olduğunu söylüyor ve “Benden daha deneyimli oldukları için kararı onlara bırakıyorum” diyor. Üniversitelilerde bu oran yüzde 46’ya geriliyor.
Meslek ve lise seçimi gibi unsurlarda liselilerin kararlarında aileleri etkili oluyor. Üniversitelerin yüzde 46’sı üniversite seçiminde kendileri karar verirken, ailelerin daha etkili olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 20.
Gençler büyüdükçe kendilerini daha az bağımsız hissediyor ve gelecek kaygısı öne çıkıyor. Lisenin ilk yılında yüzde 75 olan kendine güven oranı, üniversiteye gelince yüzde 63’e kadar geriliyor.
Renkli Ufuklar Araştırması’na katılan gençler büyük oranda gelecekte ümitli. Bu oran liselilerde yüzde 78, üniversitelilerde ise yüzde 83.
Bilgiye erişim ve bilgiyi değerlendirme başlığında sorulara gençlerin verdiği yanıtlara göre, öğrencilerin dersler için yararlandıkları kaynaklar arasında ders kitapları ve ders notlarının yanı sıra internet yüzde 85 gibi yüksek bir oranla en yüksek sırada yer alıyor. Bilgiye erişim için internet kullanımında liseli gençlerin yüzde 71’i, üniversite öğrencilerinin de yüzde 76’sı internette arama motorlarını kullanarak bilgiye ulaşıyor. Lise ve üniversite gençlerinin yüzde 70’den fazlası bir konuyu araştıracakları zaman “Google'a yazarım ve ilk sayfada çıkan tüm sitelere girerim” diyor. Lise öğrencilerinin yüzde 30’u ise “Herkesin bir şey yükleyemediği belirli siteleri tercih ederim” diyor. Yanıt veren diğer kesim öğretmenlerine danışma ya da sitenin güvenilirliğini sorgulama eğiliminde.
Araştırmada gençlerin düşünme becerilerini ölçmeye yönelik sorular da yöneltildi. Sonuçlara göre hem lise hem üniversite öğrencilerinin hemen hemen yarısı bir olguyu açıklamak için öne sürülen nedenlerden sadece birinin doğru olabileceğini düşünüyor.


--------------------------------------------------------------------------------


RENKLİ UFUKLAR PROJESİ ?

Visa Europe, Visa üyesi 23 banka ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'yla Toplum Gönüllüleri Vakfı işbirliği içinde başlatılan ve 1 milyon YTL’nin üzerinde kaynak ayrılan Renkli Ufuklar Projesi, 2006 yılının sonunda başlatıldı. Proje, ilköğretim çağındaki çocukların hayatın sunduğu farklı ve yeni olanakları görüp değerlendirme becerileri kazanmasını, kendileri ve ülkelerine ilişkin vizyonlarını geliştirmesini sağlamayı amaçlıyor. Proje kapsamında bugüne kadar çeşitli okullarda Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı tarafından tasarlanan 'Düşünebilen Çocuklar' ve 'Kariyer Yolculuğuma Başlıyorum'; TOG tarafından tasarlanan 'Nesilden Nesile' programları hayata geçirildi. Programlarda çocukların kendilerini ve düşünme yetilerini geliştirebilmeleri, iş ve meslek seçiminde bilinçli olabilmeleri için uzman eğitimcilerin katıldığı çeşitli dersler ve etkinlikler düzenlendi. Ayrıca banka çalışanlarının aktif katılımıyla çeşitli okulların kitaplıkları, kitaplık ihtiyaçları karşılandı.

www.visa.com.tr/renkliufuklar

Hiç yorum yok: