26 Kasım 2007 Pazartesi

KSS-EVYAP-TEMA örneği

Sabun ve kişisel bakım ürünleri üreticilerinden Evyap, TEMA'nın kırsal kalkınmayı güçlendirmek ve bu bağlamda köyden kente göçü engellemek için başlattığı 'El Koyun' kampanyasına destek veriyor. Erzurum’un Çat İlçesi'ne bağlı Bozyazı ve Göbekören köylerine ‘el koyan’ Evyap, proje kapsamında 20 arıcı aileye dağıtılan arı kolonilerinden elde edilen 2 bin kilogramlık doğal balın yarıya yakınını, kilosu 15 YTL’den satın alıyor. Evyap aslında bu projeye destek vererek, topraklarında hayat bulduğu Erzurum'a vefa borcunu da ödüyor bir anlamda...


Evyap Yürütme Kurulu Üyesi Bekir Kılıç, şirketin Mehmet Rıfat Evyap tarafından 1927 yılında, Erzurum’da kurulduğunu anımsatarak, proje kapsamında özellikle bu iki köyü seçtiklerini belirtiyor: "Tarım ve hayvancılıkla geçinemeyen Bozyazı ve Göbekören köylerinde her evden en az bir kişi büyük şehirlere mevsimlik işçi olarak gidiyor. 1980’li yılların başından itibaren göç veren Bozyazı’da 70 hanede 500 kişi yaşıyor. Göbekören’de ise sadece 30 hane kaldı. Her iki köyün de ana geçim kaynağı büyükbaş hayvancılık. Küçükbaş hayvancılık ise yok olmak üzere; iki köyde sadece 2 aile sadece bu işi sürdürüyor. Evyap için manevi değeri çok yüksek olan bu kente katkı sağlayarak, proje kapsamında elimizden geldiğince refah yaratmak istiyoruz."

'YAŞAM KALİTESİ YÜKSELECEK'

Kılıç, Evyap'ın bu iki köyde büyükbaş hayvancılığın ve yem üretiminin geliştirilmesi, arı yetiştiriciliğine yönelik çalışmalar yapılması amacıyla projeye adım attığını vurguluyor. Proje kapsamındaki faaliyetler sonucunda doğru tarım teknikleri kullanılarak eğitimli ve bilinçli çiftçilik yapılmaya başlanmasıyla iki köyde de tarımsal ve hayvansal üretimde verim ve kalitenin artırılacağını söyleyen Kılıç, "Alternatif geçim kaynaklarının yaratılmasıyla Bozyazı ve Göbekören köylerinde yaşayanların gelir seviyelerinde ve yaşam standartlarında bir değişim ve iyileşme yaratmayı hedefliyoruz. Gelir seviyesi yükselen ve verilen eğitimlerle bilinçlendirilen köy halkının doğru ve kontrollü tarım yapmaya başlamasıyla doğal kaynaklar üzerindeki tahrip edici baskı azalacak, tarım alanlarında görülen erozyonun önlenmesi de sağlanacak" diyor.

Kılıç, bölgedeki yaşam kalitesinin gerek çalışmaları gerekse yöre halkının desteğiyle çok daha iyi düzeylere geleceğine emin olduklarını dile getiriyor: "Bal üretimiyle projenin meyvelerini toplamaya başladık ve geniş kitlelere ulaştıkça göç konusunda azalma sağlanacağını düşünüyoruz. Bozyazı ve Göbekören köylerinde yem yetiştiriciliği ve büyükbaş hayvancılığın geliştirilmesiyle ilgili çalışmalarda da başarılı olacağımıza inanıyoruz."



--------------------------------------------------------------------------------


ÇALIŞANLAR DA DESTEKLİYOR

Evyap'ın çalışanları da projeyi destekliyor. Şirketin çalışanları ile iki köyün halkı arasında iletişim köprüsü kurduklarını söyleyen Bekir Kılıç "Çalışanlarımız bölgede üretilen ürünlerin pazarlanmasında sürekli destek veriyor. Evyap çalışanları 50 YTL karşılığında 3,5- 4 kilogramlık petek balları satın alıyor. Böylelikle hem doğal bal sayesinde sağlıklı besleniyor hem de projeye katkıda bulunmuş oluyorlar. Bu projenin tüm Türkiye’ye örnek olması için gerekli çabayı harcıyoruz" diyor.

Evyap'ta dış satış uzmanı olarak çalışan Şehrazat Fathi de projenin kurumun her kademesi tarafından desteklenmesi gerektiğini düşünüyor: "Bal alarak köylülere yardımcı olduğumu bilmekten mutluluk duyuyorum. Tek bir kişi olarak Erzurum’daki ya da Doğu'daki diğer köylere ulaşmam pek mümkün değil ama kurumum sayesinde köylülerin bütçesine katkıda bulunmak beni sevindiriyor."

Muhasebe şefi Adnan Dalkılıç da "Orada zor koşullarda yaşayan insanlara küçücük de olsa bir katkı sağladığımı düşünmek beni mutlu ediyor" diyor ve ekliyor: "Bence tüm şirketler bu tür çalışmaların içinde yer alarak ihtiyaç sahiplerine destek sağlamalı, onların yanında olduğunu hissettirmeli."

Hiç yorum yok: