26 Kasım 2007 Pazartesi

KSS-ECZACIBAŞI

"Sosyal sorumluluk çalışmaları, itibara etki eden en önemli faaliyetlerden biri" cümlesi şirketlerin belki de sosyal sorumluluğa bakışını ifade eden en iyi tanım. Eczacıbaşı Topluluğu'nun bakış açısını niteleyen cümlenin devamı ise şöyle: "Toplumsal yatırım projelerinin başarısında yaratıcılık, süreklilik ve kurum kimliğiyle uyum büyük önem taşıyor."

Eczacıbaşı için sosyal sorumluluk projesinin kurumun kimliği, kültürü ve değerleriyle uyumlu olması gerekiyor. Ayrıca uzun vadeli yatırım olması da şart. İşte bu nedenlerle sosyal sorumluluk çalışmaları kültür, sanat, eğitim, bilim ve spor başlıklarında yoğunlaşıyor. Sosyal sorumluluğu 'sponsor olma' seçimiyle sınırlamayan Eczacıbaşı Topluluğu, bu alandaki faaliyetlerini kuruşunda ya da yönetiminde etkin olduğu sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yapıyor.



İLK ADIM SPORA

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı tarafından 1942’de temeli atılan Eczacıbaşı Topluluğu, sosyal sorumluluk çalışmalarına ait ilk adımı spor ve kültür-sanat alanlarında atmış. 1966'da kurulan Eczacıbaşı Spor Kulübü, basketbol, voleybol ve masa tenisinde sporcular yetiştirme hedefini bugün tümüyle voleybola yönlendirmiş. "Voleybolun kadınlar arasında çok tercih ediliyor olması ve spor yapmanın kadına kattığı özgüven duygusu işin spor yönünden daha önemli bizim için" diyor Eczacıbaşı Topluluğu Kurumsal İletişim Koordinatörü Okşan Atilla Sanön.

Sosyal sorumluluk çalışmaları içinde ağırlık kültür-sanatta. "Kültür-sanat topluluğun değerlerinden geliyor. Topluluğun kendisi kültür ve sanata büyük önem veriyor. Kendi kimliğine uygun bir alan. Ayrıca, kültür ve sanatın üniversal bir platform olduğunu ve Türkiye’nin kendini bu konularda daha kolay anlatabileceğini düşünüyoruz" diyor Sanön.

Kültür-sanat alanında faaliyetleri çok eskiye dayanan Eczacıbaşı, 1973'te Dr. Nejat F. Eczacıbaşı'nın öncülüğünde kurulan İstanbul Kültür Sanat Vakfı'na (İKSV) verdiği destekle çalışmalarını günümüze taşıyor aslında. Topluluk için devamlılığın önemini faaliyetlerinin alt yazısından anlamak mümkün. Vakıfta İstanbul'u 'dünya kültür başkentine' dönüştürmek amacıyla 35 yıldır uluslararası festivaller düzenleniyor. Başlangıcından bu yana Uluslararası Müzik Festivali'ni destekleyen ve son 10 yıldır festival sponsorluğunu üstlenen Eczacıbaşı, 2006 yılından beri de İKSV'nin öncü sponsoru.

Sanön "33 senedir müzik festivalinin sponsoruyduk ama biz artık onu şöyle görüyoruz: İKSV’nin öncü sponsoruyuz ve bütün festivallerin de öncü sponsor olarak bulunmalıyız. Ayrıca toplumdaki sosyal sorumluluk bilincinin gelişmesi için 'Nasıl bir çalışma yapabiliriz?' dedik. Bunun için de 'Festivale Seyirci Kalmıyoruz' başlıklı, 35 senedir İKSV’yi ve festivalleri desteklediğimizi anlatan bir kampanya başlattık. Bu kampanyanın ikinci konusu da 'Siz de seyirci olmayın, kurumsal ya da bireysel desteklerle uluslararası boyuta gelmesini sağlayalım'dı" diyor.



"EĞİTİMİ DE ISKALAMIYORUZ"

Topluluğun kültür-sanat alanındaki en önemli yatırımlarından biri de İstanbul Modern Sanat Müzesi. 13 yıl -hiçbir gün vazgeçilmeden- süren mekân arama çalışmaları 2,5 yıl önce noktalanınca hayat bulan Modern Sanat Müzesi, topluluğun müze hayalinin gerçeğe yansıması... Mekân arayışları sürerken müze hayali sanal dünyada gerçekleştirilmiş ilk önce; Eczacıbaşı Sanal Müzesi'nde internet üzerinden sergiler açılmış, burada bir seyirci kitlesi oluşturulmuş.

Sanön, genelde sosyal sorumluluk projelerinde öncelikli alan olarak görülen eğitimdeki çalışmalarıyla ilgili bilgi de veriyor: "Eczacıbaşı gibi büyük bir topluluğun eğitimi ıskalaması söz konusu olamazdı. Eğitim o kadar ana bir sorun ki herkesin bir ucundan tutması gerek."

Eğitimde önceliklerinin inovasyona dönük programlar olduğunu belirten Sanön, üç sene önce Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'yla (TEGV) Genç Mucitler projesini de bu nedenle başlattıklarını söylüyor.

Bilim konusuna da duyarsız kalmayan topluluk, tıp ve eczacılık, sağlık alanında verdiği bilim ödüllerinde önümüzdeki sene 50. yaşını tamamlayacak. Vitra ile birlikte seramik sanatını yaygınlaştırmak için oluşturulan Seramik Sanatı Atölyesi, Okey ve Türkiye Aile Planlaması Vakfı’nın birlikte yürüttüğü Cinsel Eğitim Projesi, Solo’nun BM’den de ödül kazanmış Hijyen Eğitimi Projesi topluluğun sosyal sorumluluk alanındaki diğer çalışmalarından örnekler...



--------------------------------------------------------------------------------


SANATÇILARDAN 'e' TASARIM

Eczacıbaşı Topluluğu, "Biz 35 yıldır festivali destekliyoruz. Siz de hep bize yakın oldunuz. Bizim amblemimiz olan 'e'ye siz hayat verebilir misiniz?" diye sorduğu sanatçılardan da olumlu yanıt aldı. Nil Karaibrahimgil, Hüseyin Çağlayan, Ross Lovegrove, Burhan Öçal, Zuhal Olcay, Yavuz Turgul, Kerem Görsev, kendi bakış açılarıyla amblemi festivalin ve İKSV’nin 35 yılı onuruna tasarladı. Sanatçıların 'e' yorumları, Eczacıbaşı Topluluğu'nun 2007 yılında İKSV'yle yürüttüğü tüm iletişim çalışmalarında kullanılacak.

Hiç yorum yok: